“Niet hypen, maar spitten”!

“Nederland ontwaakt”,
Nederland wordt wakker geschud. Hiermee bedoel ik niet de actie van de Telegraaf om de zoveelste grijze muis aan het publieke bestel toe te voegen, omdat U daar volgens de hoofdredacteur van de krant van "Wakker Nederland" behoefte aan heeft. Neen, ik bedoel de onheilspellende prognose van het CPB over onze economie. Op zich niet zo verrassend voor een economie als de onze, die voor de helft van haar afzet afhankelijk is van het buitenland. Bovendien wordt 90 % van die helft verkocht aan mede EU partners. Dus tel uit je winst als je buren in de problemen komen, terwijl de kredietcrisis als lont aan het kruitvat al een jaar lang lag te smeulen; dus die klap kon ook niet uitblijven.
 “Holland op zijn smalst”
Nauwelijks bekomen van de klap of het kabinet loopt rollend over straat. Balkenende maakt zich sterk als hoeder van de hypotheken, terwijl de linkse makkers de AOW leeftijd heilig verklaren. Bos toont zich in ieder geval koel door alles in deze recessie bespreekbaar te maken. De werkgevers willen aan de uitkeringen rommelen en de overheidsuitgaven bevriezen alsof wij nog in de vorige eeuw leven. Denk eerst eens na en luister na de economen, die niet voor niets op onze universiteiten doceren. Keynes is niet dood, maar springlevend als het om zijn theorie gaat. Het gros van de tweede Kamerleden schijnt hier nog nooit van gehoord te hebben. En onze media maar van de ene rampspoed naar de andere rampspoed hollen; als al géén recessie was, dan maken zij hem wel! Denk eens in oplossingen!!
  “FF geheugen opfrissen!!”In de afgelopen jaren liep onze economische motor langzamerhand vast door gebrek aan gekwalificeerde arbeid en dreigde er weer opwaartse druk op de lonen. Economen riepen om een afkoeling, die al begin 2008 inzette. Hier was dus niets mis mee. Alleen was niet voorzien, dat het hele koel- en smeersysteem van diezelfde economische motor vast zou lopen. De kredietcrisis deed dit zondermeer. Dus wij hebben een conjuncturele recessie met een structurele mismatch in het financiële systeem. Dit heeft dus tot een hele diepe , maar waarschijnlijk korte, recessie geleid. Hierbij is dus paniek de slechtste raadgever paniek.  “In de kern gezond!!”Nederland heeft op zich een gezonde economische samenleving, die echter lijdt aan het aantal geringe vierkant meters per inwoner. Het verkeer loopt vast, het milieu is een zorgpunt en wij hebben binnenkort – structureel – te weinig werkenden om de niet-werkenden te onderhouden. Daar moet dus aan gewerkt worden. Hadden wij natuurlijk al lang moeten doen, maar daar hadden de laatste kabinetten Balkenende géén lef voor. Voor het ondersteunen van banken hadden zij wel lef; dat moet gezegd worden. Deze banken zijn echter in de kern gezond. De kredietcrisis wordt dus wel opgelost door het huidige ingrijpen; vooral in de VS. Er zullen waarschijnlijk nog wat banken opgeruimd moeten worden, maar die hebben zij legio daar. De bezem erdoor kan dus géén kwaad. D66 vindt,
dat wij nu van de huidige nood een deugd moeten maken. Enerzijds moet de produktie en daardoor conjuncturele werkgelegenheid weer op gang komen en anderzijds moet de infrastructuur qua weg, water, en spoorwegen toekomstbestendig worden en dat alles binnen het kader van een goed milieu en met voldoende gekwalificeerde arbeid. Dus niet langer dralen, maar nu investeren in de infrastructuur ofwel investeringen naar voren halen. Deze infrastructuur slaat dus ook op onze energievoorziening; zonne- en windenergie. And last but not least; laat wij allen bereid zijn mee te helpen door stap voor stap de AOW leeftijd op te schuiven naar 67 jaar. Dit hoeft niet te betekenen om voor 100%  door te werken na Uw 65ste, maar wellicht een afbouw via 75 % naar 50 %  etc.
Goede investeringen leveren rendement op. Dus bij een goede financiering is het een weldaad voor ons nageslacht en geen ongedekte check. Dus bestuurders toon moed en wees geen angsthaas; ook niet in Nieuwegein; dus ram samen met E-concern die Palmtorens uit de grond. Investeren in bouw en milieu tegelijkertijd en wat denkt U van de werkgelegenheid!!  Hans ReuschFractievoorzitter D66 Nieuwegein 

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk